Salut, drets, acció

Anar al web  Salut, drets, acció

17a Mostra de Cinema

Notícies

20 juny 2024

‘Don Benjamín’ guanya el premi a millor curt documental al Festival de Cinema de Cracòvia

El film de Medicus Mundi, que visibilitza la realitat dels camperols de l’Amazònia Boliviana, s’endú els Silver Horns de la Competició Internacional de Curtmetratges del Festival.

‘Don Benjamín’ s’estrena de la millor de les maneres a la que ha estat la primera de les parades del circuit de festivals de cinema internacionals. El Festival de Cinema de Cracòvia, una de les cites més importants i antigues dedicades al cine documental, animat i curtmetratges, ha atorgat al film el premi Silver Horns a millor documental. L’equip, encapçalat pel director i guionista, Iván Zahinos, competia en la secció de curtmetratges internacionals.

Visibilitzar la problemàtica de l’Amazònia Boliviana

El curt documental és el film principal de la Mostra de Cinema “Salut, Drets, Acció” d’enguany i denuncia la realitat del desastre ecològic de l’Amazònia Boliviana a través dels ulls de l’agricultor Benjamín Peña i la seva família. El protagonista espera d’aquesta manera visibilitzar la seva lluita diària: “Em sento motivat en veure que el públic s’interessa pel documental, perquè reflecteix la realitat que vivim la meva família i jo. Per defensar la mica que tenim, hem de lluitar contra la crema indiscriminada.”

Zahinos destaca la importància de posar les persones afectades al centre i narrar la seva història de vida, per tal d’animar a la reflexió col·lectiva envers l’emergència climàtica: “Necessitem que la població prengui consciència que no és un missatge inventat, sinó un problema real que afecta la flora, la fauna, i també a les persones que habiten a la zona i troben la seva vida atacada per la desforestació. Vam fer el documental i intentarem moure’l tant com podem per veure si així aconseguim que hi hagi menys negacionistes de l’emergència climàtica.

Una alegria que es repeteix

El documental “Maldita: A love song to Sarajevo”, també produït per Medicus Mundi i Zahinos, ja va guanyar aquest premi l’any 2022. Les ‘banyes platejades’ de Cracòvia van ser el primer dels premis atorgats al film, que va acabar emportant-se el Goya 2023 a Millor Curt Documental.

“Maldita: A love song to Sarajevo” és un cant a la vida i a la història d’amor entre dues ciutats, Sarajevo i Barcelona, unides per la solidaritat i la cooperació des dels anys del setge bèl·lic a la ciutat bosniana. També va ser el film principal de la 15a edició de la Mostra de Cinema.

Més notícies

Veure totes les notícies

20 juny 2024

‘Don Benjamín’ guanya el premi a millor curt documental al Festival de Cinema de Cracòvia

El film de Medicus Mundi, que visibilitza la realitat dels camperols de l’Amazònia Boliviana, s’endú els Silver Horns de la Competició Internacional de Curtmetratges del Festival.

29 maig 2024

18è CINEMÓN per a la defensa del Dret a la Salut

El cicle de cinema solidari de l’Ajuntament de Lleida, que tindrà lloc els dies 7 i 8 de juny, compta enguany amb la implicació de Medicus Mundi.

26 abril 2024

Els protagonistes del documental ‘Don Benjamín’ inauguren la 17a Mostra de Cinema “Salut, Drets, Acció”

Les més de 200 persones que van assistir a la sessió inaugural de la Mostra van tenir l’oportunitat de conèixer de primera mà el colpidor testimoni de la família Peña i la seva lluita per conservar la vida a l’Amazona boliviana.