Salut, drets, acció

Anar al web  Salut, drets, acció

17a Mostra de Cinema

Notícies

26 abril 2024

Els protagonistes del documental ‘Don Benjamín’ inauguren la 17a Mostra de Cinema “Salut, Drets, Acció”

Les més de 200 persones que van assistir a la sessió inaugural de la Mostra van tenir l’oportunitat de conèixer de primera mà el colpidor testimoni de la família Peña i la seva lluita per conservar la vida a l’Amazona boliviana.

“La desforestació de l’Amazones no és només un problema de països com Bolivia o el Brasil. Estem parlant del pulmó del món. La seva crema ens afecta a tots i totes”. Amb aquesta declaració, María Angélica Toro, la responsable de producció del documental Don Benjamin, i coordinadora de projectes a Medicus Mundi Riberalta, ens explica perquè aquest film ha aclaparat la sessió inaugural de la darrera edició de la Mostra, una cita que va tenir lloc el passat 18 d’abril als Cinemes Girona.

Don Benjamín‘, una coproducció de Medicus Mundi Mediterrània i En Los Confines Producciones, narra la lluita diària de Don Benjamín Peña i la seva extensa família per reforestar i frenar la crema indiscriminada de l’Amazònia Boliviana.

Testimonis colpidors

Per reflexionar sobre el risc que representa la crisi ambiental per a la conservació de la vida al planeta la mostra va convidar als protagonistes del film: Benjamín i Luís Peña, el seu fill, María Angélica Toro i Ivan Zahínos, director del documental.

Per a Zahínos, comptar amb la presència dels protagonistes a Barcelona va ser vital per fer entendre al públic la magnitud de la problemàtica: “És molt important que la població prengui consciència que la desforestació és un afer real que afecta tant la naturalesa, com les persones que viuen a Bolívia. Té un impacte total en les seves vides.”

El públic assistent va escoltar amb interès el testimoni dels Peña, així com la veu experta de Toro, que explicava la relació directa entre la desforestació accelerada i la transmissió de malalties infeccioses com la malària, la malaltia de Lyme o la febre de Lassa en humans.

Una sorpresa per tancar la sessió

“La natura és la nostra missió, i per això vaig veure’m capaç de gravar el documental i viatjar a Barcelona. Que hi hagi gent d’altres països que vulgui escoltar-me és tot un orgull” explicava Don Benjamín durant la seva intervenció. Finalment, per agrair l’atenció als i les oients, va tancar la vetllada amb una cançó que ell mateix havia compost i que acostuma a entonar mentre treballen per reforestar a Riberalta.

La Mostra continua

Tant el públic, com les persones ponents, van sortir molt satisfetes de l’activitat inaugural d’una Mostra que s’allargarà durant els pròxims mesos amb esdeveniments programats arreu del territori. Podreu seguir l’agenda d’activitats aquí.

La Mostra s’emmarca en el programa “Salut, Drets, Acció”, de Medicus Mundi Mediterrània i amb ISGlobal com a col·laboradora, un espai per visibilitzar, debatre i crear coneixement entorn del Dret a la Salut i, sobretot, la salut planetària com única via de conservació de la vida al planeta.

El programa compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Més notícies

Veure totes les notícies

20 juny 2024

‘Don Benjamín’ guanya el premi a millor curt documental al Festival de Cinema de Cracòvia

El film de Medicus Mundi, que visibilitza la realitat dels camperols de l’Amazònia Boliviana, s’endú els Silver Horns de la Competició Internacional de Curtmetratges del Festival.

29 maig 2024

18è CINEMÓN per a la defensa del Dret a la Salut

El cicle de cinema solidari de l’Ajuntament de Lleida, que tindrà lloc els dies 7 i 8 de juny, compta enguany amb la implicació de Medicus Mundi.

26 abril 2024

Els protagonistes del documental ‘Don Benjamín’ inauguren la 17a Mostra de Cinema “Salut, Drets, Acció”

Les més de 200 persones que van assistir a la sessió inaugural de la Mostra van tenir l’oportunitat de conèixer de primera mà el colpidor testimoni de la família Peña i la seva lluita per conservar la vida a l’Amazona boliviana.