Tres històries de patiment rere la teva ‘tablet’

Escrit el 21-10-2015 09:23:23 sota la temàtica Malalties

Les tauletes electròniques tàctils són cada vegada més a l'abast de tothom, però què s'amaga darrere la tecnologia? En aquest reportatge us expliquem tres històries de patiment rere la tebla 'tablet'. Tres històries que evidencien les precàries condicions laborals de moltes de les empreses tecnològiques a països del continent asiàtic, l'africà i també ben a prop nostre. 

La Maria desembolica emocionada el regal que li ha fet la família. Acaba de fer 16 anys. Arrenca la cinta adhesiva, estripa el paper i dins la caixa de cartró hi troba el producte desitjat: el darrer model de tauleta tàctil que ha sortit al mercat,un iPad Air 2. Feia setmanes que havia passat de les insinuacions a les peticions directes i ja el té entre les mans. 

Però darrere la pantalla de 9,7 polzades i 478 grams que acaricia satisfeta s’hi amaga una història de desigualtats que fa emmalaltir milers de persones, algunes fins la mort.

El treball a les empreses tecnològiques és només un exemple de les conseqüències negatives sobre la salut que comporta la precarietat i les males condicions laborals que pateix la majoria de la població treballadora: cada any moren al món 2,35 milions de persones per culpa de la feina; d’aquestes, 340.000 en accidents de treball, mentre que 2,02 milions moren per malalties professionals. Es tracta només de les dades oficials, però la xifra podria ser superior, ja que bona part de les malalties que provoca treballar en males condicions queden invisibilitzades i no apareixen als registres.

La fàbrica dels suïcidis

A l’altra punta del món d’on viu la Maria, nois i noies de la seva edat passen llargues hores fabricant tauletes com la que li han regalat. Fa uns anys ho va reconèixer Foxconn, el major fabricant i proveïdor de components informàtics del món per companyies com Apple, HP o Microsoft davant d’una denúncia de l’ONG China Labor Watch. Sota la figura d’“estudiants en pràctiques”, tenia treballant joves d’entre 14 i 16 anys. La companyia es va comprometre a canviar-ho, però des d’aleshores aquesta empresa ha estat notícia periòdicament per les condicions en què fa treballar la plantilla.

 

Article publicat al nostre blog La Pitjor Epidèmia al diari d'investigació Crític el 21 d'octubre de 2015, escrit per Laia Altarriba amb l'assessorament en continguts de Joan Benach. 

Podeu llegir l'article sencer aquí

Tornar al blog

Compartir

El més destacat