Estrenem blog #LaPitjorEpidèmia a Sentit Crític

Escrit el 09-09-2015 12:00:00 sota la temàtica Sistemes sanitaris Determinants socials de salut

Hem creat un espai de reflexió al diari d'investigació Sentit Crític per generar consciència i actitud crítica sobre les causes socials i polítiques que provoquen la pitjor epidèmia en salut del món: la desigualtat en la manera d’emmalaltir i morir. Comptarem amb un equip de luxe: la periodista Laia Altarriba, l'investigador Joan Benach (Greds-Emconet) i l'equip de medicusmundi Catalunya, Farmacèutics Mundi i Quepo.

Vols guanyar diners? Inverteix en sanitat!

Primer article publicat el 9 de setembre. Escrit per Laia Altarriba amb l'assessorament de Joan Benach. Podeu llegir-lo sencer aquí.

“El sector sanitari està en constant evolució i consolidació, cosa que amplia el camp per trobar noves vies d’inversió. La demanda dels consumidors emergents, l’austeritat econòmica i els canvis normatius estan generant noves oportunitats”. A partir d’aquests plantejaments Fidelity Investments, un dels principals fons d’inversió del món, donava consells en un opuscle el 2013 per treure el màxim de benefici de la inversió en les diverses àrees de negoci lligades a la salut.

Que invertir en salut és un bon negoci ho constatava, novament, el passat mes de juny, el rànquing de la prestigiosa revista econòmica ‘Forbes’, que situa diversos pesos pesats del sector sanitari internacional entre les 100 companyies del món amb més beneficis. Aquest sector està encapçalat per la branca d’equips i subministres mèdics de Johnson & Johnson, que és la 34a empresa més gran del món, amb una capitalització borsària de 244.600 milions d’euros. Al lloc 48 del rànquing hi trobem la farmacèutica Pfizer (capitalització de 187.800 milions d’euros), al número 52 hi ha Novartis (241.800 milions d’euros) i al 65 la companyia de serveis de salut United Health Group (99.400 milions d’euros).

A l’altre extrem de la balança, el mateix mes de juny, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) alertava que 400 milions de persones arreu del món no tenen accés als serveis sanitaris més bàsics. A més, afegia que el 6% de la població de països d’ingressos baixos i mitjans han caigut a la pobresa extrema precisament per les despeses mèdiques.

Alhora, la pròpia OMS està veient fortament amenaçada la seva independència per la pressió de corporacions i fundacions privades com la Gates Foundation, o empreses com GlaxoSmithKline, Hoffmann-La Roche, Novartis, Bayer, Merck i Pfizer entre d’altres, les donacions de les quals ja van representar el 77% del pressupost d’aquest organisme internacional l’any 2014.

Podeu llegir l'article sencer aquí.

Tornar al blog

Compartir

El més destacat