Fred, desnonaments i insalubritat: tres exemples de com la casa on vius pot afectar la teva salut

Escrit el 25-11-2015 09:23:26 sota la temàtica Determinants socials de salut

100.000. Aquesta és la xifra de persones que moren cada any a Europa a causa de les males condicions de l’habitatge on viuen. Què és el que pot arribar provocar aquest extrem? La llista de problemes acumulats en la “pobresa de l’habitatge” és llarga.

Tenir una feina precària, cobrar un sou miserable o estar a l’atur no només significa tenir ingressos baixos, sinó que també pot derivar en altres conseqüències, com haver de viure en un habitatge amb condicions deficitàries (o fins i tot perdre la casa), que fan emmalaltir centenars de milers de persones, algunes fins a la mort. Per entendre la magnitud del problema, una dada: 100.000 morts. Aquesta és la xifra de persones que moren cada any a Europa per culpa de les males condicions de l’habitatge on viuen. Ho recull l’OMS (Organització Mundial de la Salut) en el darrer informe sobre habitatge i salut, publicat el 2011.

Què és el que pot arribar provocar aquest extrem? La llista de problemes acumulats en la “pobresa de l’habitatge” és llarga. Finestres que no aïllen del fred ni del soroll extern, humitat, massa persones compartint poc espai, dificultats d’accés que fomenten el sedentarisme, mala combustió d’aparells elèctrics, escapaments de gas, connexions elèctriques precàries, risc de ser desnonat o, especialment als països empobrits, insalubritat per manca d’instal·lacions higièniques adequades. I tot plegat pot derivar en problemes de salut mental, dificultats per dormir i conseqüències derivades, problemes respiratoris, al·lèrgies, patologies cardiovasculars, de mobilitat o obesitat.

Cadascun d’aquests problemes de salut derivats de les males condiciones de l’habitatge es reflecteixen en la generació de desigualtats en forma de gradient: a pitjor situació social, pitjor situació de la vivenda i pitjor situació de salut.

 

Article publicat al nostre blog La Pitjor Epidèmia al diari d'investigació Crític el 19 de novembre de 2015, escrit per Laia Altarriba amb l'assessorament en continguts de Joan Benach. 

Podeu llegir l'article sencer aquí

Tornar al blog

Compartir

El més destacat