Fam i obesitat al món, crims contra la humanitat

Escrit el 04-11-2015 14:27:23 sota la temàtica Determinants socials de salut

Fam i obesitat al món: dues cares de la mateixa moneda. Cada cinc minuts moren gairebé 200 persones per culpa de la fam. Mentrestant en el mateix temps 25 persones adultes perden la vida per culpa del sobrepès o l'obesitat. Tot i que sembli una paradoxa, res més lluny: la desigualtat provoca extrems que en el fons es toquen. 

 

Dedicaràs cinc minuts a llegir aquest article. I quan arribis al final hauran mort gairebé 200 persones per culpa de la fam (60 de les quals, menors de 10 anys). Però la desigual alimentació a nivell mundial no només provoca que milions de persones es trobin que no tenen res per menjar o massa poc per a què el seu cos resisteixi. I és que, en acabar aquestes línies, també hauran mort 25 persones adultes per culpa del sobrepès o l’obesitat.

I encara n’hi ha més: mentre vagis llegint el que t’expliquem, hi ha 795 milions de persones que passen gana al món. Una xifra que s’ha reduït en 216 milions de persones (la major part de les quals a la Xina), però que encara queda molt lluny dels 500 milions a les quals es volia arribar amb l’Objectiu del Mil·lenni número 1 “eradicar la pobresa extrema i la fam” per al 2015.

A l’altre extrem de la balança, al seu informe del 2015, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta que més de 1.900 milions de persones més grans de 18 anys tenen sobrepès, dels quals més de 600 milions són obeses. Entre els infants, 42 milions de menors de cinc anys tenen sobrepès. I les xifres van en ascens, ja que el mateix informe revela que l’obesitat s’ha més que doblat des del 1980 i per ara no hi ha perspectiva de descens ni de frenada.

Mentrestant, des de l’ONU, l’exrelator especial pel Dret a l’Alimentació, Jean Ziegler, ens recorda que “l’agricultura mundial podria alimentar normalment amb 2.200 calories diàries 12.000 milions de persones, i només som 7.000 milions”.

 

Article publicat al nostre blog La Pitjor Epidèmia al diari d'investigació Crític el 4 de novembre de 2015, escrit per Laia Altarriba amb l'assessorament en continguts de Joan Benach. 

Podeu llegir l'article sencer aquí

Tornar al blog

Compartir

El més destacat