Mines, violacions, contaminació i exili de metges, l’altra cara de la guerra

Escrit el 07-10-2015 09:18:19 sota la temàtica Cooperació internacional

Una guerra té moltes cares, és polièdrica. Acumula víctimes per totes bandes i les infraestructures d’atenció sanitària acaben sovint sent víctimes reiterades dels atacs militars. Provoquen així un reguer de patiment i destrucció que afecta directament la salut de les persones i de les seves famílies, sobretot de les classes populars, que agreuja, encara més, les desigualtats. 

El bombardeig de l’hospital de Metges Sense Fronteres a la ciutat afganesa de Kunduz el passat 3 d’octubre per part de l’exèrcit dels Estats Units, on van morir 12 treballadors i 10 pacients no és una anècdota.

Forma part de la llarga llista de centres i personal mèdic que són víctimes directes de les guerres. S’hi suma l’exili de metges i infermers, les mines que continuen omplint els camps després dels enfrontaments, la destrucció d’infraestructures bàsiques per la supervivència com l’abastiment d’aigua potable, la violència que s’acarnissa sobre les dones en context de guerra o l’impacte ecològic que provoquen les armes químiques i biològiques.

I és que més enllà dels efectes immediats en morts i ferits (el 2014 van morir al voltant de 176.000 persones en conflictes armats arreu del món, un augment del 35% respecte al 2013), les guerres provoquen un reguer de patiment i destrucció que afecta directament la salut de les persones i de les seves famílies, sobretot de les classes populars, que agreuja, encara més, les desigualtats. Mentrestant, els principals beneficiaris són les corporacions militars-industrials, que veuen com es mantenen o creixen les seves inversions: la despesa global en defensa va augmentar un 1,7% el 2014, amb un total de 1,8 bilions de dòlars.

 

Article publicat al nostre blog La Pitjor Epidèmia al diari d'investigació Crític el 7 d'octubre de 2015, escrit per Laia Altarriba amb l'assessorament en continguts de Joan Benach. 

Podeu llegir l'article sencer aquí

Tornar al blog

Compartir

El més destacat