Salut i gènere, cinc debats amb mirada feminista

Escrit el 03-11-2019 00:00:00

Aquest any hem reivindicat que #FeminismeÉsSalut. I ho hem fet posant sobre la taula i a les pantalles cinc eixos temàtics vinculats al dret de la salut amb prespectvia de gènere. Cinc debats vigents carregats de lluita com són la violència de gènere, la maternitat subrogada, la cosmètica, la salut comunitària i les polítiques públiques de sanitat. Seguim confiant en el cinema per la defensa del dret a la salut al món. En les històries, les reivindicacions personals i col·lectives, la creativitat audiovisual. 

 

Aquesta edició, l’hem compartit amb dones poderoses, que demostren que davant de cada violència, la reacció feminista és la sororitat, la creativitat, les cures, la comunitat, la cultura, la comunicació, visibilitzar-les i potenciar la incidència política transformadora, des de baix, des de les nostres mans i la nostra mirada. Hem volgut parlar d’aquestes dones i parlar de les seves victòries, de passos endavant, de subversió del sistema. Perquè no hi haurà violència sense reacció feminista.

Josina Machel, per visibilitzar el seu propi cas de violència masclista, ajudant a trencar amb l’estigma de relacionar els casos de violència amb un estrat socieconòmic més vinculat a la pobresa.

Ivete Mafundza, advocada i cantant de hiphop, per fer servir la cultura per apropar-se a joves i construir nous relats contra la violència masclista.

Aura Roig i el seu projecte Metzineres, un espai d’activisme, cura integral i empoderament per a dones que fan servir drogues, on no se les jutja per ser consumidores, sinó que es te cura d’unes dones maltractades per una societat que les exclou per ser racialitzades, trans, víctimes de trata, patir transtorns mentals o molts altres tipus de precarietat o violència.

Antonia Raya, com a cara visible de la plataforma Cap Raval Nord Digne, i la lluita veïnal de mesos amb #CAPalaMisericòrdia. Fa pocs dies van aconseguir la reubicació del centre d’atenció primària a la Capella de la Misericòrdia.

Desiree Bela-Loebdee, com activista estética, lluita a diari contra l’hegemonia de certs patrons de bellesa com a imposició social cap a la dona, en el que es discrimina tot allò que no sigui blanc, jove i prim. I a sobre, denuncia el negoci de la cosmètica tòxica que ens emmalalteix i que la indústria ens ven per aconseguir aquest fals ideal, i que la patim doblement les dones.

Itziar de Lecuona, per la seva lluita incansable des de la bioètica contra tot tipus de violència sobre el propi cos, posant en dubte sempre la “llibertat” a decidir en un sistema injust i desigual on tot es pot comprar, des d’un òrgan al cos de la dona per fer de ventre de lloguer.

Elles són alguns exemples de totes les dones meravelloses que ens han acompanyat. Cinema de qualitat, diàleg i teixir xarxa, una combinació màgica amb la que cada any avancem construint noves mirades per confrontar un sistema polític que no ens representa. Però vivint en un sistema comunitari, que ens inclou i ens cuida a totes. Aquí la violència no hi té cabuda. 

- Debat "L’art com a rebel·lió contra la violència de gènere"
- Debat "Ens emmalalteix la crema o el sistema?"
- Debat "La salut comunitària és cuidar de tothom"
- Debat "Maternitat subrogada: altruisme o negoci?"
- Debat " Com garantir la perspectiva feminista a les polítiques públiques de salut?"

 

Tornar al blog

Compartir

El més destacat